Business Party
INNOWACJE – PROWOKACJE?

INNOWACJE – PROWOKACJE to wieczorne Business Party, którego bohaterami będą opowieści i przekąski 6 wybitnych szefów kuchni, prowokacyjne drinki od 5 mistrzów miksologii oraz wina i sery – znany i popularny duet zaaranżowany przez znawców tematu. Na spotkanie MADE FOR Restaurant zapraszamy 21 października 2019 r. do hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront w Gdyni. Po raz pierwszy Partnerem Strategicznym trójmiejskiej konferencji jest Miasto Gdynia.

Podczas wieczoru zapraszamy do odkrycia 3 sekcji, w których nasi partnerzy zadbają o niezapomniane doznania smakowe.

FOOD

6 wybitnych szefów kuchni, którzy przeniosą na talerze trendy z kulinarnego świata.
W menu pojawi się ZERO WASTE, VEGE/VEGAN oraz PRODUKT LOKALNY.

Philippe
Abraham

Petit Paris Philippe Abraham Restaurant

Nazywam się Philippe Abraham urodziłem się 19 lutego 1974 r. w Orleans w centralnej części Francji. Nau
czytaj więcej >

Philippe Abraham

Petit Paris Philippe Abraham Restaurant

Nazywam się Philippe Abraham urodziłem się 19 lutego 1974 r. w Orleans w centralnej części Francji. Naukę gotowania rozpocząłem po ukończeniu 16 lat w restaurcja ‘’Le Relais de la Forge”” Tuż po studiach zdobywałem doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach między innymi : La Ferme Saint Simeon z 1* Goumard Prunier z 2* oraz .Taillevent z 3* Michelin. Do Polski przybyłem w 2002 r. i przez 4 lata obejmowałem stanowisko Szefa Kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu „Dwór Oliwski”. W roku 2006 otworzyłem pierwszą własną restaurację o nazwie „Petit Paris” w Gdyni, zaś po trzech latach pod tym samym szyldem drugą w Sopocie. W mojej restauracji serwuje dania tradycyjnej kuchni francuskiej jak i własnego autorstwa. Moim ulubionym zwrotem jest „Oui chef”.

Jan
Kilański

NEON

Swoją drogę z gotowaniem, zacząłem w stołecznych restauracjach. Kulinarnie dojrzewałem gotując w gwiazd
czytaj więcej >

Jan Kilański

NEON

Swoją drogę z gotowaniem, zacząłem w stołecznych restauracjach. Kulinarnie dojrzewałem gotując w gwiazdkowych rstauracjach w Hiszpanii, Santceloni(**) w Mardycie oraz Dos Cielos(**) w Barcelonie. Obecnie w swojej pracy staram się łączyć i mieszać kuchnię polską z kuchniami azjatyckimi, szukając wspólnych mianowników, analogicznych połączeń, lub tworząć całkowicie nowe. Fascynuje mnie kuchenne rzemiosło, każdego staram się je szlifować i rozwijać.

JACEK
KOPROWSKI

Fino

Jacek Koprowski - nie lubi nudy w kuchni, dlatego zaskakuje gości nieoczywistymi, kreatywnymi połączeniami
czytaj więcej >

JACEK KOPROWSKI

Fino

Jacek Koprowski - nie lubi nudy w kuchni, dlatego zaskakuje gości nieoczywistymi, kreatywnymi połączeniami na talerzu. Z miksu jego talentu, pasji i perfekcjonizmu powstają dania, które zachwycają smakiem i wyglądem. Wzorem idola Massimo Bottury pozwala sobie na odrobinę ekstrawagancji w gotowaniu. Dba nie tylko o wysoki poziom kuchni ale także o przyjazną i swobodną atmosferę współtworząc Osterię Fino w Gdyni jak i Restaurację Fino w Gdańsku.

Rafał
Koziorzemski

Biały Królik

Rafał Koziorzemski urodził się 1988 roku, w Polsce w miejscowości Nowe Miasto Lubawskie. Jest to kucharz z
czytaj więcej >

Rafał Koziorzemski

Biały Królik

Rafał Koziorzemski urodził się 1988 roku, w Polsce w miejscowości Nowe Miasto Lubawskie. Jest to kucharz z zasadami i charakterem, którego cechuje wielka determinacja i poświęcenie w dążeniu do celu. Rafał to także laureat światowego konkursu The Best Chef Raising Star Awards 2017 jak również zwycięzca International CHEF Culinary Cup 2018. Jego kulinarna przygoda rozpoczęła się, kiedy miał zaledwie 17 lat. Pracował w restauracjach i hotelach w kraju i zagranicą, zdobywając coraz większe doświadczenie oraz szacunek i pokorę wobec zawodu szefa. Tu konieczna jest ciężka praca, ciągły rozwój i samodoskonalenie. Jego kunszt kulinarny dostrzegli artyści malarze tacy jak Zora Mann czy też znany i ceniony artysta Pedro Martin Rojo, dla których miał przyjemność gotować w Niemczech czy też w Szwajcarii. Rafał specjalizuje się w kuchni lokalnej, uwielbia nietuzinkowe, zaskakujące, kontrowersyjne połączenia smakowe i pracę z owocami morza. Umiejętnościami kulinarnymi dzieli się nie tylko ze swoim zespołem, ale i z aspirującymi kucharzami, dla których przeprowadza szkolenia czy staże. Ten utalentowany kucharz, z uporem, poświęceniem i pasją konsekwentnie dąży do ciągłego doskonalenia warsztatu, co przekłada się na jego dania. Jako zwolennik kuchni tradycyjnej z nowoczesnymi akcentami, Rafał uwielbia wdrażać nowe techniki gotowania. Od 2015 roku związany jest z restauracją Biały Królik w Gdyni, gdzie początkowo pracował jako Sous Chef, by pod koniec 2018 roku objąć stanowisko Head Chefa. Tu eksploruje receptury Kaszub, Kociewia, Żuław i Mierzei Wiślanej, które opracowuje w autorski sposób w ramach menu degustacyjnego. Rafał wspiera lokalne gospodarstwa i producentów, znany jest też z zamiłowania do miejscowych inicjatyw z zaprzyjaźnionymi pomorskimi szefami. Jedna z nich to stworzony w 2019 roku Chef’s Collective czyli cykl kolacji na 8 rąk przygotowywanych przez 4 szefów w ich 4 restauracjach. Taka współpraca uskrzydla go i działa na niego budująco, życzyłby sobie więcej tego typu projektów czy też takich wymian kulinarnej energii. Na co dzień Rafała nieustannie bawi i inspiruje cytat z James’a Joyce’a: „Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy”. Na tym właśnie polega prawdziwa sztuka kulinarna – to oscylowanie między pięknem, artyzmem i kunsztem a ciemną stroną mocy 🙂 Więcej informacji o Rafale można znaleźć na jego profilu FB: www.facebook.com/smakmiasta

JAROSŁAW
UŚCIŃSKI

Instytut Kulinarny Transgourmet

Prezes zarządu OSSKiC, szef kuchni i szef wielokrotnie nagradzanej medalami Narodowej Kadry Kucharzy Junioró
czytaj więcej >

JAROSŁAW UŚCIŃSKI

Instytut Kulinarny Transgourmet

Prezes zarządu OSSKiC, szef kuchni i szef wielokrotnie nagradzanej medalami Narodowej Kadry Kucharzy Juniorów oraz trener reprezentacji BBQ, która zdobyła m.in. tytuł Mistrza Świata za sos BBQ podczas mistrzostw Jack Daniels w USA. Szefował kuchni Marconi w hotelu Bristol, restauracji 99 w Warszawie, aktualnie prowadzi restaurację Moonsfera na dachu Centrum Olimpijskiego w Warszawie. Potrawami jego autorstwa zachwycały się gwiazdy sportu, kina, koronowane głowy oraz Prezydent RP i jego goście.

Paweł
Stawicki

Mercato

Swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukształtował
czytaj więcej >

Paweł Stawicki

Mercato

Swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukształtowało go doświadczenie, zdobyte w restauracjach rekomendowanych przez Michelin takich jak THE GREENHOUSE (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO (3 gwiazdki Michelin) czy warszawskim ATELIER AMARO (1 gwiazdka Michelin). Dania autorskiej kuchni Chefa Pawła Stawickiego są nowoczesne, proste i bazują na sezonowych składnikach od lokalnych dostawców. Cały czas jednak motywem przewodnim jest klasyka. Nieprzypadkowo charakter dań bardzo dobrze uzupełnia modernistyczny, a zarazem elegancki wystrój restauracji. Paweł na co dzień otacza się wspaniałym 28 osobowym zespołem, bez którego wyjątkowe kreacje nie byłyby możliwe. Restauracja i jej zespół w ciągu pięciu lat zdobyli wiele nagród i wyróżnień. Tu przytaczamy tylko wybrane najbliższe naszemu sercu nagrody: W 2019 r. Paweł Stawicki wraz z Marcinem Mildą i Łukaszem Pęcarskim, z którymi pracuje na co dzień w naszej restauracji wygrali konkurs Archimagirus Tradycja&Nowoczesność. Ponadto, w tym samym roku szef Stawicki został nominowany do nagrody Szefa Roku według &Gault&Millau. Rok 2016 rozpoczęło zwycięstwo zespołu Mercato w składzie Nina Nawrocka i Paweł Stawicki w Mistrzostwach Polski w Deserach „Expo Sweet”. W 2015 Gault&Millau uznał Restaurację Mercato za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, nagradzając ją 3 czapkami kucharskimi i 15 punktami. Mercato jako jedyna restauracja w Trójmieście została nagrodzona w 2013 roku za najlepszą kartę win przez magazyn Wine Spectator. W 2015 roku uhonorowana została nagrodą Award of Excellence 2015 za najlepszą kartę win jako jedna z dwóch restauracji w Trójmieście. Restauracja Mercato w 2012 zdobyła I miejsce w trzech z czterech możliwych kategoriach konkursu na najlepszą restaurację w Polsce, Wine & Food Noble Night, w tym najbardziej prestiżową nagrodę wieczoru – wyróżnienie tylko jednej, najlepszej restauracji za całokształt osiągnięć przez profesjonalne międzynarodowe jury.

WINO I SERY

Degustacja win innowacyjnych i tradycyjnych połączona z degustacją serów. Starannie wyselekcjonowane produkty pozwolą na eksperymentalne łączenie smaków i odkrycie połączeń, które zaskoczą najbardziej wymagające podniebienia. Wina i sery przygotowali nasi partnerzy – Wine Direct oraz Skarby Serowara.

DRINKI

Barmański świat pokazany przez pryzmat nowatorskich drinków, przygotowanych przez 5 wybitnych
specjalistów w dziedzinie miksologii.

Wojciech
Bieńkowski

Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront

Ponad 10 lat pracy z gośćmi i droga przez wyjątkowe trójmiejskie hotele oraz restauracje pozwoliły mi zas
czytaj więcej >

Wojciech Bieńkowski

Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront

Ponad 10 lat pracy z gośćmi i droga przez wyjątkowe trójmiejskie hotele oraz restauracje pozwoliły mi zaskarbić bogactwo wiedzy, doświadczeń i ludzkich historii; zaowocowało to objęciem opieki nad barem hotelu Courtyard by Marriot Gdynia Waterfront, gdzie staram się krzewić legendarną gościnność w oparciu o kuchnię skandynawską i polską kulturę picia. I choć pasję tę ciężko kultywować inaczej niż empirycznie a podróże wraz z lokalnymi doznaniami są jej najwspanialszym aspektem, to prywatnie uważam, że tylko czytanie o alkoholu nie szkodzi zdrowiu.

Karol
Onyszko

Olivia Star Top

Urodzony w Grudziądzu Karol Onyszko gdzie dorastał z pasją do dobrego smaku. Tuż po szkole przeniósł si
czytaj więcej >

Karol Onyszko

Olivia Star Top

Urodzony w Grudziądzu Karol Onyszko gdzie dorastał z pasją do dobrego smaku. Tuż po szkole przeniósł się do Gdańska aby rozwijać swoje umiejętności. Przeniósł się do Gdańska, gdzie dołączył do wspaniałego zespołu Dworu Oliwskiego. Jego zamiłowanie do najwyższego standardu przeniosło go do Gdańskiego Hiltona gdzie prowadził 2 bary na stanowisku Managera Baru. Precyzja w tym co robi doprowadziła go do Warszawy gdzie przyczynił się do otwarcia najbardziej luksusowego Hotelu Raffles Europejski w Polsce. Wielka miłość do Gdańska pozwoliła mu wrócić aby otworzyć najbardziej oczekiwany projekt gastronomiczny w Polsce Północnej Olivia Star Top na stanowisku Bar Managera.

Artur
Wawrzyszczak

Ambasador marki Chopin Vodka

Artur Wawrzyszczak barem związany jest od 2007 roku – „Pracowałem wtedy na Cyprze i pierwszy raz wszedł
czytaj więcej >

Artur Wawrzyszczak

Ambasador marki Chopin Vodka

Artur Wawrzyszczak barem związany jest od 2007 roku – „Pracowałem wtedy na Cyprze i pierwszy raz wszedłem za prawdziwy bar – i tak już zostało”, wspomina. Po powrocie do Polski rozpoczął pracę od najniższego szczebla kariery, aby poznać podstawy pracy, jednak dzięki ambicji, zapałowi i chęci ciągłej edukacji szybko stanął za barem, a później z sukcesem zarządzał nie tylko barem, a również swoimi projektami. W 2010 roku założył swoją pierwszą Agencję Barmańską „Grupa Artiwa”, by kilka lat później stworzyć firmę eventową WOW Event, dedykowaną tylko wybranym i wymagającym kontrahentom. Jego kariera barmańska to nie tylko zarządzanie barem (restauracja PAPU Warszawa, 2015), ale ogrom wyróżnień na konkursach krajowych i międzynarodowych, podkreślające jego doświadczenie oraz kunszt koktajlowy. Artur zwyciężał w polskiej edycji Lubuski Cup dwukrotnie (2015 i 2016 rok), jednak prawdziwie prestiżowe sukcesy odnosił reprezentując nasz kraj za granicą: - Calvados Nouvele Vogue: 3 miejsce (2015) - Golden Cup Taiwan: złoty medal oraz puchar za najlepszą technikę (2018) Za osiągnięte wyniki oraz wkład w rozwój polskiej sceny barowej Artur otrzymał nagrodę Barmana Roku 2018, by w 2019 roku ponownie zmierzyć się na międzynarodowym konkursie Calvados Nouvelle Vogue i tym razem zająć miejsce na najwyższym stopniu podium. Jego doświadczenie oraz osiągnięcia nie pozostały niezauważone – od tego roku Artur został Ambasadorem Wódki Chopin. Obecnie jeździ po całej Polsce szkoląc barmanów oraz osoby związane z gastronomią z marką Chopin i kontynuuje karierę przy własnych projektach. Cały czas przekonując, że mamy wspaniałą polską kuchnię, doskonałą polską wódkę i koktajle na światowym poziomie wykonywane z polskich składników. #zapraszamnawodke

Steve
Zachariasz

Luis Mexicantina

Steve Zachariasz z gastronomią związany jest już od ponad dekady. Jest to pasjonat sztuki barmańskiej, ko
czytaj więcej >

Steve Zachariasz

Luis Mexicantina

Steve Zachariasz z gastronomią związany jest już od ponad dekady. Jest to pasjonat sztuki barmańskiej, koneser wysokoprocentowych trunków i miłośnik dobrej polskiej wódki. Jest laureatem wielu konkursów barmańskich krajowych jak i zagranicznych. Swoją przygodę z barem zaczynał w sopockim „Pinokio” gdzie nieprzerwanie przez 7 lat był managerem baru. To właśnie tam poznawał tajniki sztuki barmańskiej i sekrety trójmiejskiej gastronomi. Jego kolejnym barowym wyzwaniem było zaproszenie do współtworzenia nowo otwierającego się warszawskiego koktajl baru The Roots Bar & More gdzie przez 3 lata pełnił tam funkcję szefa baru. The Roots to obecnie jeden z najlepszych koktajl barów w Polsce jak i zagranicą. W 2018 roku, jako jedyny przedstawiciel polskiej sceny barowej został zaproszony do pilotażowego programu Moët Hennessy Assemblage, który został stworzony przez firmę LVMH. Jest to globalny program, który zrzesza najlepszych barmanów z całego świata i ma na celu propagowanie kultury picia szampana i wykorzystywania go w koktajlach. Jest jednym z członków „Polish Chef” gdzie może dzielić się swoją wiedzą i pasją i innymi równie ambitnymi ludźmi z branży gastronomicznej. W tym roku została wydana pierwsza książka „Kucharze nasza historia” - zawiera ona przepisy: przystawek, dań głównych, deserów oraz cocktailów. W sumie 90 pozycji. 45 Szefów kuchni, cukierników i barmanów. Od ponad 4 lat jest jednym z sędziów „Baru roku” do tego przedsięwzięcia zapraszane są autorytety i znawcy branży by w sposób obiektywny a zarazem profesjonalny mianowali i wybrali zwycięzców w poszczególnych kategoriach. W wolnych chwilach piszę artykuły i felietony do pism branżowych. Tworzył koktajle dla takich marek alkoholowych jak: Belvedere, Amundsen, Bjorn czy Senator Komorowski. Steve pasjonuje się historią barmaństwa polskiego jak i światowego. W swoich zbiorach ma pokaźną kolekcje przeróżnych barowych perełek. Jest typowym barowym gawędziarzem, który zawsze uraczy cię ciekawą historią. Przy tworzeniu koktajli zawsze dba o interesujący i intrygujący sposób podania oraz nietuzinkowy smak koktajli. Obecnie został zaproszony do kolejnego projektu tym razem czas na Gdynię. Już niebawem w Gdyni pojawi się kolejne nietuzinkowe miejsce, gdzie miłośnicy tequili, mezcalu i dobrej meksykańskiej kuchni na pewno znajdą coś dla siebie. Otwarcie już w październiku.

Drink bezalkoholowy

MICHAŁ
OSZCZYK

Dilmah

Manager Centrum Szkoleniowego, brand ambasador marek Dilmah, Fabbri i Saquella w Polsce. Uczestnik i sędzi
czytaj więcej >

MICHAŁ OSZCZYK

Dilmah

Manager Centrum Szkoleniowego, brand ambasador marek Dilmah, Fabbri i Saquella w Polsce. Uczestnik i sędzia wielu konkursów barmańskich. Prowadził bary w Hotelu Mercure, Restauracji Blue Cactus i Iguana Lounge, T bar, Szósta Po Południu. Od lat związany z Międzynarodową Szkołą Barmanów i Sommelierów. Doświadczony konsultant i trener personelu restauracji i hoteli w zakresie napojów gorących. W Gourmet Foods odpowiedzialny m.in. za projekty miksologiczne związane z herbatą, kawą i syropami, herbaciany foodpairing, spersonalizowane oferty dla klientów kanału HoReCa, warsztaty, prezentacje i szkolenia produktowe.

Partnerem strefy DRINKI jest

BILETY

Chciałbyś rozwinąć sieć branżowych kontaktów, ale nie udało Ci się dotrzeć na konferencję MADE FOR Restaurant? Dołącz do nas na Wieczorne Business Party i wykorzystaj siłę networkingu!

Dla osób, które nie uczestniczyły w konferencji istnieje możliwość zakupu biletu wyłącznie
na Wieczorne Business Party w cenie 150 zł / netto.

KUP BILET – BUSINESS PARTY
KUP BILET – KONFERENCJA

Dla uczestników konferencji MADE FOR Restaurant
WSTĘP WOLNY

PARTNERZY WIECZORU

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ