Widzimy się już za:
00
DNI
00
GODZIN
00
MINUT
00
SEKUND

MADE FOR RESTAURANT

we współpracy z Miastem Wrocław

Konferencja
Wrocławskie Centrum Kongresowe | Hala Stulecia
oraz
After Party
Restauracja Przystań&Marina

06 maja 2025 r.
12:00 - 24:00

W PROGRAMIE:

Konferencja hybrydowa
Nominacje dla TOP 100 Restauratorów FORBES&MADE FOR Restaurant w kategorii
KUCHNIA ETNICZNA

Kulinarna WYSTAWA INTERAKTYWNA - Cross The Borders
After Party

O czym będzie konferencja?

W 2025 roku na MADE FOR RESTAURANT podejmujemy tematy związane z szybkim rozwojem restauracji i branży gastronomicznej w oparciu o zewnętrzne i wewnętrzne zasoby. To będzie pakiet merytoryczny pt. FAST GROWING. Co zrobić, aby rosnąć skutecznie i z impetem, z kim pracować, jakich rozwiązań używać i kto robi to genialnie? Będziemy mieli dla Was tylko sprawdzone rekomendacje i mocne „insighty”!

W czasie pierwszej edycji w tym roku, 6 maja we Wrocławiu, zajmiemy się dosłownie - i w przenośni - przekraczaniem granic, czyli:

  • trendami i wpływami zagranicznymi
  • falą pracowników z różnych krajów
  • zasilaniem finansowym od turystów
  • zmianami kulturowymi
  • inwestorami zagranicznymi
  • technologiami i AI
  • polityką zagraniczną, która ma wpływ na polskie restauracje
  • ocenimy najpopularniejsze kuchnie etniczne, w tym miłość Polaków do ramenów, sushi, burgerów i pierożków won ton
  • produkty i dania często egzotyczne dostępne w restauracjach będą w kręgu naszych zainteresowań i rozważań. 

Tego dnia przekroczymy granice zdrowego rozsądku i smaku, granice biznesowe i artystyczne oraz dosłownie granice Polski. Hasło przewodnie tej wrocławskiej edycji to: CROSS THE BORDERS

Podczas dwóch edycji MADE FOR RESTAURANT 2025 określamy reguły FAST GROWING dla gastro.

Już wiosną we Wrocławiu podejmiemy temat przekraczania granic – nie tylko tych geograficznych, ale również kulturowych i biznesowych. Podejdziemy do tematu z brawurą i w poszukiwaniu sukcesu finansowego. W erze dynamicznego rozwoju gastronomii będziemy analizować jak zagraniczne trendy, pracownicy i inwestorzy kształtują polski rynek restauracyjny. Sprawdzimy jak międzynarodowe wpływy – od kuchni etnicznych po zagraniczne modele biznesowe – rewolucjonizują polskie restauracje i czego możemy się nauczyć od światowych liderów branży. A może to oni mogą uczyć się od nas?

Polska gastronomia, podobnie jak cała Europa Północna, to high life i top poziom gastronomiczny, ale czy umiemy się tym chwalić przed zagranicznymi turystami? Śmiało i odważnie przekraczamy granice nie tylko na talerzach – rosnąca liczba pracowników z różnych krajów, finansowanie z sektora turystyki oraz potencjalna współpraca restauratorów z ambasadami i międzynarodowymi inwestorami to tematy, które będą nam towarzyszyć podczas pierwszej edycji MADE FOR RESTAURANT 2025 we Wrocławiu.

Podróżując po międzynarodowych wydarzeniach branżowych, widzimy, że na świecie gastronomia to przede wszystkim biznes – w Polsce to wciąż przestrzeń, w której pasja często góruje nad kalkulacją. Czy możemy to zmienić, nie tracąc unikalnego charakteru polskiego rynku?

Już 6 maja 2025 roku spotkamy się we Wrocławskim Centrum Kongresowym, aby wspólnie zastanowić się nad tym jak budować silny, międzynarodowy i odporny na zmiany sektor gastronomiczny i dochodowe restauracje. Bez strachu przekroczymy granice – dosłownie i w przenośni.

Do zobaczenia na MADE FOR RESTAURANT 2025!

Do dzieła
Agnieszka Małkiewicz
Prezes FOR Sp. z o.o.
organizatorka 28 edycji MADE FOR RESTAURANT

ZOBACZ I POSŁUCHAJ, W CZYM NASI EKSPERCI PRZEKRACZAJĄ GRANICE

Ludzie PRO i CONTRA maszyny? - Joanna Sobczyk, Winterhalter.
MADE FOR Restaurant Stories

Restaurator: Strateg i Kreator - Ziemowit Majewski, City Park.
MADE FOR Restaurant Stories

Technologiczne ASY - Ola Dojnikowska, Bułkę przez Bibułkę, BAKEN, Pollypizza.
MADE FOR Restaurant Stories

MADE FOR RESTAURANT 2025
CO, GDZIE i KIEDY?

CROSS THE BORDERS
Wrocław, 06 maja 2025

INTERNAL POWER
Sopot, 18 listopada 2025

ZOBACZ JAK BYŁO NA POPRZEDNIEJ EDYCJI
i czego możesz się spodziewać na kolejnych.

MADE FOR RESTAURANT W POZNANIU

SHOW KULINARNE “MASZYNY KONTRA ROMANTYZM”

REJESTRACJA - UDZIAŁ BEZPŁATNY

RESTAURACJE
HOTELE
CATERING itp.

Właściciele i pracownicy


 
WEŹ UDZIAŁ

PARTNERZY
EKSPERCI
GOŚCIE VIP

Skontaktuj się z nami w celu uzyskania akredytacji
 
WEŹ UDZIAŁ

MEDIA

 

Napisz na adres
ms@forsolutions.pl w celu uzyskania akredytacji
MAM AKREDYTACJĘ

UDZIAŁ PŁATNY

PRODUCENCI I DOSTAWCY


Konferencja on-line 1000 zł


Konferencja stacjonarna 2000 zł



DOTUJ

Pytania dotyczące rejestracji prosimy kierować na adres: Magdalena Sławińska ms@forsolutions.pl

KOGO ZAPRASZAMY NA SPOTKANIA MADE FOR RESTAURANT?

  • Restauratorów, którzy chcą zarabiać i być fair,
  • Managerów z wiedzą, którą chcą się nią dzielić i poszerzać,
  • Sommelierów z aspiracjami i międzynarodowym apetytem,
  • Barmanów z przyszłością,
  • Szefów kuchni z biznesowymi ambicjami,
  • Producentów, dostawców i sprzedawców, którzy chcą rozumieć swoich klientów,
  • Media, które chcą być blisko branży gastronomicznej.

RAPORT MADE FOR RESTAURANT
POBIERZ raport i wyniki badań

Badanie i raport rynkowy MADE FOR Restaurant 2024/2025 to wkład informacyjny dla przyszłości polskiej gastronomii. Perspektywa TOP Restauratorów i 1000 gości restauracji.

Raport MADE FOR RESTAURANT to niezastąpiona wiedza biznesowa na 2025 rok i opis polskich realiów, w jakich przyszło działać restauracjom i firmom w branży gastronomicznej.

To przedstawione przystępnie wyniki badań ilościowych i jakościowych przeprowadzonych wśród 1000 gości polskich restauracji oraz skomentowane przez ekspertów branżowych i polskich restauratorów prowadzących lokale w różnych miastach i z różną ofertą rynkową, m.in. comfort food, casual dining, street food, a także restauracje hotelowe oraz wśród konsumentów.

Profesjonalizm badania zapewnia jeden z najbardziej renomowanych polskich instytutów badawczych – ARC Rynek Opinia, a kompetencję i wiarygodność gwarantuje udział liderów branży, członków platformy MADE FOR RESTAURANT, czyli przedsiębiorców z obszaru HORECA, znających jej realia i problemy.

POBIERZ RAPORT 2024/2025 BEZPŁATNIE

AGENDA

Fast Growing 2025
12:00 - 12:20
Przywitanie gości i plan dnia

Urząd Miasta Wrocław

Agnieszka Małkiewicz - MADE FOR Restaurant
Łukasz Modelski - dziennikarz


Zapraszamy na AFTER PARTY - co, jak, kiedy?

Agnieszka i Marcin Chmielewscy - Przystań&Marina

Border crossing - dosłownie cz. 1
12:20 - 12:25
Patriotyzm czy kosmpolityzm kulinarny - postawy gości polskich restauracji. Czy opłaca się otwierać restauracje etniczne?

prezentacja wyników Badania i Raportu MADE FOR RESTAURANT 2024/2025

Prowadzenie:
Agnieszka Małkiewicz - MADE FOR Restaurant

12:25 - 13:10
Kuchnia totalnie niepolityczna? Wpływ polityki światowej na biznes gastronomiczny, etyczne partnerstwa i dochodowość przedsiębiorstw.

Panel dyskusyjny

Prowadzenie:
Magdalena Lemańska - Forbes

Eksperci:
Artur Jarczyński - Jarczynski TEAM
Maciej Dobrzyniecki - Akademia Gastronomiczna
Maciej Nowaczyk - La Maddalena, Między Mostami
Joanna Sobczyk - Winterhalter
Piotr Klimczak - JOEL Sharing Concept

13:00 - 13:30
Marketing: Poza utartą granicą mediów społecznościowowych. Co jeszcze? Kompleksowa strategia | Sala 2

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Agnieszka Borek - FIKA

GOŚCIE ZAGRANICZNI
13:10 - 13:25
Austria: Czerwień 2.0 – kiedy robisz to źle, a kiedy możesz robić to źle.

Fast lecture w języku angielskim

Dorli Muhr - Vininova

13:25 - 13:40
Portugalia: Crazy delivery from Portugal. Strategia szybkiego wzrostu restauracji – "use case" z rynku portugalskiego.

Fast lecture w języku angielskim

Paulo Lameiras Martins - VIRA Frangos, partner sieci Glovo Portugal

13:40 - 13:55
Ukraina: Ukrainian restaurant market - "use case" z zaawansowanego technologicznie rynku ukraińskiego.

Fast lecture w języku angielskim

Nataliia Shkarovska - SUPA
Daniela Pawleniak - SUPA

13:20 - 13:50
Technologia: Integracja digitalowa w kontaktach z gośćmi restauracji. MojStolik.pl, TripAdvisor, Mozrest, Google, FB, MichelinGuide. Jak to działa? | Sala 1

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Malwina Klimczak - Mojstolik.pl

Border crossing - przenośnie
13:55 - 14:55
FOR Dating - rozmowy przy okrągłych stołach

Przekraczamy granice i rośniemy! 100 restauratorów bada, jak ułatwić i przyspieszyć rozwój restauracji.


Dyskusje przy okrągłych stołach

Stół 1 | Biznes: "Red flags" na linii restaurator - dostawca, które psują rynek. Jak sobie radzić z przekraczaniem granic?
Lider:
Marcin Owczarek
- Chefs Culinar
Goście:
Goście wkrótce


Stół 2 | Bezpieczeństwo: Koniec koszmaru, czyli HACCP z automatu.
Lider: 
Aneta Kowalska - Safe Plate, Sensoryka
Goście: 
Goście wkrótce


Stół 3 | Technologia: Integracja digitalowa kanałów w kontaktach z gośćmi restauracji. MojStolik.pl, TripAdvisor, Google, Mozrest, FB, Michelin Guide. Jak to działa?
Lider: 
Mariusz Piórkowski - Mojstolik.pl
Goście:  
Goście wkrótce


Stół 4 | Marketing: Poza utartą granicą mediów społecznościowych. Co jeszcze?
Lider: 
Agnieszka Borek
- FIKA
Goście: 
Goście wkrótce


Stół 5 | Automatyzacja i Inwestycja: Zastępowanie starego nowym.
Lider: 
Anna Pycińska - Rational
Goście: 
Goście wkrótce


Stół 6 | Delivery nowej generacji. Szybki wzrost obrotów.
Lider:
 
Robert Tarnowski - Glovo
Goście: 
Goście wkrótce


Stół 7 | Food Hall, Festiwale i inne świątynie kuchni etnicznej.​​​​​​​
Lider: 
Maciej Koła - Gastromiasto
Goście: 
Goście wkrótce


Stół 8 | Na skróty, czyli jak Organizacja Turystyczna może pomóc w marketingu marzeń?​​​​​​​
Lider: 
Alfred Wagner
- WROT
Goście: 
Goście wkrótce


Stół 9 | Budowanie wizerunku szefa kuchni z punktu widzenia restauratora. Czy warto?​​​​​​​
Lider: 
Jakub Steuermark
- LAS Lokalna Atrakcja Stolicy
Goście: 
Goście wkrótce


Stół 10 | Komunikacja: Jak pracować z influencerami?​​​​​​​
Lider:

Jolanta Jurkowlaniec - Dinette
Goście: 
Goście wkrótce

14:10 - 14:40
Produkty: Nie tylko lista win. Karta, która sprzedaje – i opowiada. Jak to zrobić? Case study/warsztat | Sala 2

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Michał Popiołek - Vininova

14:30 - 15:00
Technologia: Cyfrowy tajny KOD sukcesu Twojej restauracji - bezobsługowe płatności, napiwki i optymalizacja obsługi | Sala 1

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Daniela Pawleniak - SUPA

15:00 - 15:30
Kuchnia pełna dobrej energii

Lunch

Katarzyna Daniłowicz - Restauracja Tarasowa w Hali Stulecia

15:00 - 15:30
RELAKS i BIZNESOWY NETWORKING

Przerwa

FAST Growing - czynniki finansowe i biznesowe
15:30 - 16:00
Cienka granica rentowności! Biznes plan, polityka cenowa, kosztowa i inwestycyjna - plan na trudne czasy?

Panel dyskusyjny z inicjatywy Winterhalter Polska

Zaproszenie gości na scenę
Marcin Wajda
- Winterhalter

Prowadzenie:
Przemysław Śledziak - Kulinarsk

Eksperci:
Paweł Janowski - Dialog, Food Town
Martin Gimenez Castro - Tuna, Ceviche
Anas Adi - m.in. Azia, Sakana Sushi
Marcin Wróblewski - Central Cafe
Leszek Szczepaniak - BON VIVANT ADVISORY

15:40 - 16:10
Delivery: Jak przygotować ofertę delivery i na tym zarabiać | Sala 1

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Tomasz Suchodolski - GLOVO

16:00 - 16:05
Ogarnij BDO, odpady i opakowania! Jakie unijne i polskie regulacje powinieneś znać.

Wykład i zaproszenie na warsztat

Bartłomiej Małkiewicz - Sołtysiński Kawecki & Szlęzak

FAST Growing - modne i dochodowe produkty
16:05 - 16:10
Coffeedesk serwuje kawę na nowo – przełamanie nieefektywnych schematów w restauracjach. Use case Restauracja BOKA w Kołobrzegu i Rogowie.

Wykład i zaproszenie na warsztat

Artur Tylkowski - Coffeedesk

16:10 - 16:17
Złote softdrinki, które pije świat i Polska? Nowoczesne trendy, które podbijają sprzedaż w restauracji.

Wykład i zaproszenie na warsztat

Mariusz Pietryka - SCM i marka MONIN

16:20 - 17:00
SHOW KULINARNE: "CROSS THE BORDERS"

PRZEKROCZYMY GRANICE mentalne, technologiczne, smakowe, kraju oraz sztuki.

Opieka artystyczna:
Ola Gerlach - Food stylistka, designerka

Moda kulinarna:
Szymon Rogoziński
- ChemaN

Ekspresje kulinarne - SZEFOWIE KUCHNI

Volodymyr Savchenko - Restauracja Tarasowa w Hali Stulecia
Igor Arent-Rabiej - CRAFT Wrocław
Sylwester Lis - Acqua Panna, S. Pellegrino
Kamil Stefanów - Dinette
Yassin Bugajny - BUNGE/Altus Palace - Wierzbowa 15

Barmański profesjonalny pairing

Maciej Filipowski - CRAFT Wrocław
Damian Deptuła - Acqua Panna, S. Pellegrino
Piotr Gutowski - Chopin Vodka/Centrum Konferencyjne Kalina w Lądku- Zdroju
Lotar Towalski - Chopin Vodka/FABELEI Cocktailbar Berlin

SOMMELIER

Przemysław Morawski - Vininova

Prezentacja i degustacja - LOKALNI DOSTAWCY

Tomasz Majda- Kurczak Pastwiskowy
Maciej Konarzewski - Pstrąg Kłodzki
Marta Postoł - ZHPOW Ścinawa
Emilia Sznajder - Kiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy
Katarzyna Jurga - Kiszone Specjały
Anna Różycka-Buszko - Piekarnia Vitafit
Igor Pietrzyk - Sery Ślubowskie
Barbara Szczerba - Mleczarnia Międzybórz
Marcin Michalak - Piekarnia PLON

17:00 - 17:30
RELAKS I BIZNESOWY NETWORKING

Przerwa

17:00 - 17:30
Prawo: Ogarnij BDO, odpady i opakowania! Jakie unijne i polskie regulacje powinieneś znać | Sala 1

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Bartłomiej Małkiewicz - Sołtysiński Kawecki & Szlęzak

17:00 - 17:40
Zysk: Co pije świat i Polska? Nowoczesne trendy w Soft Drinkach, które podbijają sprzedaż w restauracji | Sala 2

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Mariusz Pietryka - SCM i marka MONIN
Mateusz Staśkowski - SCM i marka MONIN

Border crossing - dosłownie cz. 2
17:30- 17:45
Dlaczego i gdzie Maciej je w Polsce i na świecie? Podróże etniczne Macieja Blatkiewicza - twórcy najbardziej cenionego kanału influencerskiego

Wywiad z:
Maciej Blatkiewicz - Kanał Maciej je

Prowadzenie:
Magdalena Lemańska - FORBES

17:50 - 18:20
Produkty: Coffeedesk serwuje kawę na nowo – przełamanie nieefektywnych schematów w restauracjach. | Sala 1

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Kamil Kwietniewski - Coffeedesk

17:55 - 18:05
Najmodniejsze restauracje Londynu?

Rozmowa w języku angielskim

Prowadzenie:
Łukasz Modelski - dziennikarz

Eksperci:
Arek Bober - Private Chef, Londyn
Michael Harrison - Hospitality Consultant, Londyn

18:05 - 18:35
Najmodniejsze, ale czy najbardziej rentowne restauracje Europy i świata?

Panel dyskusyjny w języku angielskim

Prowadzenie:
Łukasz Modelski - dziennikarz

Eksperci:
Arek Bober - Private Chef, Londyn
Michael Harrison - Hospitality Consultant, Londyn
Tomasz Kempka - Polska Organizacja Turystyczna
Olga Kopylova - Czarnomorka
Paweł Kałużny - EL&N London

18:30 - 19:00
Zysk: Ready to serve. Koktajle - gotowy model biznesowy i degustacja. | Sala 2

Warsztat równoległy

Prowadzenie:
Artur Wawrzyszczak - Chopin Vodka

18:35 - 20:00
WIELKI FINAŁ
18:35 - 18:50
Światowe podróże TOP Restauratora - gdzie każdy szanujący się gastronom powinien zjeść?

Ekspert:
Daniel Pawełek - Grupa Ferment

19:00 - 20:00
TOP 100 Nominowanych na scenie do Rankingu FORBES&MADE FOR RESTAURANT w kategorii Kuchnia Etniczna

Odczytanie nominacji

Agnieszka Małkiewicz - MADE FOR Restaurant
Magdalena Lemańska - FORBES

20:30 - 24:00
After Party

AFTER PARTY

PARTNERZY

To dzięki nim robimy konferencję! Wspierają nas Partnerzy, którzy dołączają do naszych działań swoje cegiełki wiedzy i doświadczeń. Prezentujemy ich propozycje rozwiązań w czasie 2 edycji wydarzeń MADE FOR Restaurant w 2025 r. oraz w naszych kanałach mediowych.

ORGANIZATOR

PARTNERZY ORGANIZACYJNI

PARTNER AFTER PARTY

PARTNERZY STRATEGICZNI

WSPÓŁPRACA Z FORBES

Współpracujemy z FORBES, czego efektem jest ranking
TOP 50 polskich Restauratorów FORBES & MADE FOR RESTAURANT.

24 kwietnia 2024 roku wybraliśmy: 

Przedstawiamy zwycięzców Rankingu Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes & MADE FOR RESTAURANT 2024!

CZYTAJ NA FORTALKS

PIERWSZE MIEJSCA ZDOBYLI:

  1. Andrea Camastra, Marcin Zawadzki: Restauracja NUTA
  2. Alon i Alicja Than: Izumi Sushi, Alon Omakase, KISEKI by Alon, The Sushi, Kago Sushi, Matcha Bistro & Bar
  3. Łukasz Burda: White Marlin, Restauracja Maniera, Wozownia Sopocka

Na konferencji we Wrocławiu przedstawimy TOP 100 Nominowanych, a o tym, kto dostał się do TOP 50 dowiecie się z czerwcowego magazynu FORBES.

Z przyjemnością informujemy, że już po raz czwarty budujemy tę prestiżową listę, tym razem będzie to  TOP 50 Restauratorów FORBES&MADE FOR Restaurant w kategorii KUCHNIA ETNICZNA. Poprzez ranking chcemy wzmacniać wiarygodność i pozytywny wizerunek branży HoReCa, nagradzać ludzi nowocześnie myślących, odważnych biznesowo i kulturowo, otwartych na świat, podróże i promowanie różnorodności narodowościowej. Tym razem pokażemy restauratorów prowadzących wyjątkowe etniczne koncepty, które Polacy cenią pomimo miłości do kuchni polskiej.

Jaka jest nasza definicja kuchni etnicznej? 

Kuchnia etniczna to zbiór tradycyjnych potraw i technik kulinarnych charakterystycznych dla danej grupy kulturowej, regionu lub narodu. Wykorzystuje lokalne składniki, przyprawy oraz metody przygotowania, które są nieodłączną częścią historii i zwyczajów danej społeczności. Kuchnia etniczna nie tylko odzwierciedla unikalne smaki, ale również przekazuje wartości kulturowe, religijne i społeczne, stanowiąc integralną część tożsamości danego ludu. Współczesna kuchnia etniczna jest często adaptowana do różnych warunków i preferencji, ale pozostaje wierna swoim korzeniom, zachowując autentyczność tradycji.

Typy kuchni etnicznej to kuchnia innych narodów niż rodzimy czyli dla nas: amerykańska, ukraińska, tajska itd.

MADE FOR RESTAURANT to

skuteczna platforma biznesowa budująca mocne relacje

interaktywny magazyn biznesowy serwujący aktualności z branży HORECA

networking najsilniejszych przedsiębiorców w branży

KONTAKT

Dla Uczestników i Partnerów

Magdalena Sławińska
e-mail: ms@forsolutions.pl