Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, której misją jest zmiana myślenia konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii.

Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski – działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.

Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Agnieszka Bukowska i Małgosia Minta (Minta Eats) opisują miejsca w Polsce i na świecie, które troskę o środowisko wyniosły na nowy poziom.

W książce znajduje się również manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską – kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.

Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań – przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni.

W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 300 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku jest już pięć razy większa, niż nasz kraj. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie


Agnieszka Bukowska, LESS WASTE Polska

POWRÓT DO STRONY KONFERENCJI

[WP-Coder id=”3″]

Podwale 84
Wrocław, Dolnośląskie
50-414 Polska